In gesprek met de cliënt

De medewerkers van CZ zorgkantoor zetten zich dagelijks met veel gedrevenheid in om de zorg voor mensen in onze regio’s te regelen. Co en Maurits ontvangen langdurige zorg. Ze vertellen over zichzelf en hoe zij leven met een indicatie voor langdurige zorg. Welke zorg ze ontvangen en hoe wordt die zorg geregeld? Annemiek vertelt  over haar rol als cliëntadviseur bij zorgaanbieder SDW. En hoe zij - soms samen met ons zorgkantoor - de zorg voor cliënten organiseert.

Annemiek, cliëntadviseur bij SDW en Co

Co en Maurits zijn cliënten van SDW. De zorgaanbieder ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking of ontwikkelingsachterstand. SDW is te vinden in West-Brabant en Zeeland, met woon- en dagbestedingslocaties. Ook zijn er ambulante medewerkers die zelfstandig wonende of thuiswonende cliënten bezoeken.

Fijn om ondersteuning te krijgen

Maurits: “Ik woon zelfstandig in Halsteren en krijg ambulante zorg via SDW. Twee keer per week komt mijn begeleider bij mij langs. Om te praten, of om dingen voor me te regelen. Die ondersteuning vind ik heel fijn, want er komt anders te veel op me af en dan verlies ik de controle en het overzicht.

Maurits: "Dat ik dit soort dingen niet zelf hoef te regelen, haalt een grote last van mijn schouders.”

Binnen SDW ben ik ervaringsdeskundige. Dat doe ik vanuit Bureau MET!, dat staat voor Mijn Ervaring Telt! Hier heb ik coördinerende taken. Wij helpen andere cliënten bijvoorbeeld met hun voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Ook geven we regelmatig gastlessen en workshops op scholen. Ik heb meegedaan met het project ‘Naar de top’. Dat is een training voor cliënten waarin ze leren over weerbaarheid, voor zichzelf opkomen en hun talenten ontwikkelen.

Vorig jaar merkte ik dat ik behoefte had aan meer zorg. Ik kaartte het aan bij Brenda, mijn persoonlijk begeleider. Zij overlegde vervolgens met onze cliëntadviseur. Samen bekeken zij of bijvoorbeeld mijn indicatie aangepast moest worden. De cliëntadviseur ging vervolgens in gesprek met de gemeente en CZ zorgkantoor. Het lukte, sindsdien krijg ik meer ondersteuning. Dat ik dit soort dingen niet zelf hoef te regelen, haalt een grote last van mijn schouders.”

Stapje voor stapje toewerken naar zelfstandigheid

Co woont in Bergen op Zoom. Hij vertelt: “Stapje voor stapje leer ik op eigen benen staan. Op dit moment heb ik nog twee dagen per week begeleiding in mijn eigen appartement. Het is de bedoeling dat ik op korte termijn doorgroei naar zelfstandig wonen. Daarvoor woonde ik 16 jaar binnen SDW op verschillende groepswoningen. Het is vooral vanwege mijn behoefte aan rust en stabiliteit dat ik zorg nodig heb."

Co gaat samen met CZ zorgkantoor op werkbezoek als ervaringsdeskundige

Co: "Ik heb een vaste baan bij Jumbo en ik werk ook bij Intratuin Halsteren. Hard werken, maar dat vind ik niet erg. Klanten helpen doe ik het liefst. Daarnaast ben ik vorig jaar afgestudeerd als ervaringsdeskundige aan Fontys Tilburg. Voor CZ zorgkantoor ga ik in die rol regelmatig mee op werkbezoek.

De contacten over mijn zorg verlopen ook bij mij via mijn persoonlijk begeleider en onze cliëntadviseur en dat bevalt goed. Zij kennen mij goed en weten wat ik nodig heb om straks op eigen benen te kunnen staan.”

Ontzorgen

Bij SDW verloopt het contact tussen een deel van de cliënten en CZ zorgkantoor via cliëntadviseurs zoals Annemiek. Zij vertelt: “Wij maken deel uit van de afdeling Startpunt en zijn de ‘voordeur’ van onze organisatie. Als er een hulpaanvraag komt, gaan wij als cliëntadviseurs over het algemeen op huisbezoek en brengen de zorgbehoefte in kaart. 

Annemiek: "Wij regelen voor een aantal cliënten – zoals Maurits en Co – het contact met CZ zorgkantoor."

Verder regelen wij, wanneer zij dit fijn vinden, voor een aantal cliënten – zoals Maurits en Co – het contact met CZ zorgkantoor. Het is afhankelijk van de cliënt, het netwerk en de specifieke vraag. Vaak gaat het om de procedure rondom het aanpassen van de indicatie of andere cliëntgebonden wijzigingen. Dat is soms best complexe materie. Hierbij ondersteuning bieden, vinden we ook een onderdeel van het bieden van goede zorg. Ook werken we samen met collega aanbieders in de regio om de meest passende zorg voor cliënten te realiseren.”