Marlous, Kristy en Tineke gaan voor kwaliteit

zorgaanbod

Onze kwaliteitsadviseurs: sparringpartners, geen inspecteurs

Iedereen heeft recht op goede zorg. Ook in de langdurige zorg is kwaliteit een belangrijk uitgangspunt. Daarom zijn voor de verschillende sectoren die actief zijn binnen de langdurige zorg, kwaliteitskaders en -uitgangspunten ontwikkeld. Op basis daarvan waarborgt én bevordert CZ zorgkantoor de kwaliteit van zorg voor cliënten die gebruikmaken van langdurige zorg. Marlous, Kristy en Tineke vertellen hoe zij daar vanuit hun rol als kwaliteitsadviseur invulling aan geven.

“Onze verwachting is niet dat het overal perfect gaat."

Kwaliteitsadviseurs Tineke Kreijger (sector Gehandicaptenzorg) en Kristy van Rooij-Robben (sector Geestelijke Gezondheidszorg) en Marlous Prins (sector Verpleging & Verzorging) zijn in hun functie dagelijks bezig met de kwaliteit van de langdurige zorg.

Via zorginkoop zorgen zorgkantoren voor voldoende zorgaanbod voor cliënten met een indicatie voor langdurige zorg. Naast voldoende zorg, vindt CZ zorgkantoor kwaliteit van de zorg minstens zo belangrijk. Het monitoren van die kwaliteit en hoe deze zorg door cliënten en hun naasten ervaren wordt, is essentieel. En dat lukt niet alleen van achter een bureau. We gaan op locatiebezoek bij zorgaanbieders om in gesprek te gaan met medewerkers, cliënten en hun naasten. Dat geeft ons een beter beeld van de kwaliteit van zorg binnen zorgorganisaties. 

Marlous: "De zorg is een wiel dat nooit stilstaat."

“De zorg is een wiel dat nooit stilstaat. We blijven leren en ontwikkelen. Daarom is het belangrijk dat de kwaliteit van zorg continu aandacht krijgt”, begint Marlous. “Ons doel is om inzicht te krijgen in de kwaliteit van zorg bij onze aanbieders en hen te stimuleren die kwaliteit te verbeteren.” Tineke vult aan: "Samen met zorgaanbieders kijken we hoe we de zorg steeds weer naar een hoger niveau kunnen tillen. De kwaliteitskaders en -uitgangspunten zijn er zodat cliënten weten wat ze mogen verwachten

als zij wonen in een zorginstelling. En deze kaders en uitgangspunten geven zorgorganisaties en hun zorgmedewerkers ook handvatten om de zorg voortdurend te verbeteren en een richting te bepalen voor de toekomst.” 

Kwaliteitsdialogen en locatiebezoeken

“Kom je zelf bij een zorgaanbieder over de vloer, dan krijg je de beste indruk van welke zorg cliënten er krijgen”, vertelt Kristy. "Daarom zijn onze kwaliteitsdialogen en locatiebezoeken onmisbaar om een beeld te krijgen van de kwaliteit van zorg." 

Kristy: "Kwaliteitsdialogen zijn onmisbaar om een beeld te krijgen van de kwaliteit van zorg."

"Tijdens kwaliteitsdialogen gaan wij als kwaliteitsadviseurs samen met de zorginkopers van ons zorgkantoor in gesprek met zorgaanbieders over hun kwaliteits- en verbeterplannen. Het doel? Inzicht krijgen in de visie van een zorgorganisatie op het gebied van kwaliteit. Daarop volgt vaak een locatiebezoek. We zien tijdens zo'n locatiebezoek hoe deze visie wordt vertaald in de praktijk. Aan de hand van gesprekken met cliënten(raden), naasten en medewerkers van alle lagen binnen de organisatie, 

krijgen de kwaliteitsadviseurs en inkopers inzicht in hoe zorg geleverd wordt, waar de focus ligt, of cliënten ontwikkelingen en veranderingen merken én waar verbeteringen gewenst zijn”.

Transparant

Dat gebeurt altijd op transparante manier. Marlous: “Onze verwachting is niet dat het overal perfect gaat, en het is ook niet erg als dat niet zo is. We blijven juist met elkaar in gesprek om continu te blijven leren en ontwikkelen en zorgorganisaties te blijven stimuleren.” 

Kristy vult aan: “We zijn sparringpartner, geen inspecteurs. Door onze ruime ervaring met heel veel zorgorganisaties herkennen we waar organisaties tegenaanlopen, welke ontwikkelingen nodig zijn. Op basis hiervan adviseren wij de zorgaanbieders in hun uitdagingen en vervolgstappen.” Tineke: “We houden zorgorganisaties vervolgens een spiegel voor en dagen ze uit om te reflecteren op onze bevindingen. Dit zien wij, kunnen jullie je vinden in dit beeld? Is dit een goed voorbeeld en iets om trots op te zijn, of zou je zaken liever anders willen?” En als het mogelijk is, dan koppelen de kwaliteitsadviseurs verschillende zorgaanbieders aan elkaar. Want vaak kunnen zij op bepaalde vlakken van elkaar leren.

Tineke: “We houden zorgorganisaties een spiegel voor en dagen ze uit om te reflecteren."

"Wij zien veel zorgaanbieders en horen hoe het er in de verschillende lagen van de organisatie voor staat”, zegt Tineke. “Wanneer organisaties A en B hetzelfde probleem hebben, brengen we ze met elkaar in contact. Zodat ze samen kunnen nadenken over een strategie of oplossing. Of we koppelen partijen juist als organisatie A ergens in uitblinkt waar organisatie B hulp bij kan gebruiken.” Marlous: “Ze kunnen elkaar vaak goed verder helpen. Bijvoorbeeld als een organisatie specifieke expertise heeft die bij een andere zorgaanbieder ontbreekt.

Maar ook als organisaties bepaalde nieuwe technologieën heel goed hebben geïmplementeerd, en andere organisaties daar ook baat bij hebben. Door bij elkaar te zien hoe ze bepaalde zaken aanpakken, leren ze van elkaar.”

Toegevoegde waarde

“Onze toegevoegde waarde zit vooral in het reflecteren op de kwaliteit van zorg tijdens locatiebezoeken”, vindt Marlous. “Maar we hebben ook een belangrijke interne adviesfunctie. We adviseren onze zorginkopers ook op zorginhoudelijk vlak.”

Het hoofddoel van CZ zorgkantoor: cliënten de kans geven hun leven te leiden zoals zij dat het liefste willen. 

Het hoofddoel van CZ zorgkantoor is cliënten de kans geven hun leven te leiden zoals zij dat het liefste willen. Het centraal stellen van de kwaliteit van leven en welbevinden. Tineke: “Door de kwaliteitsdialoog te voeren en locatiebezoeken te doen, houden we zicht op wat de client uiteindelijk merkt van veranderingen en verbetertrajecten. Die moeten altijd leiden tot betere zorg voor de client.” Marlous: “Onze missie is geslaagd als een bewoner van een zorginstelling de kwaliteit van leven en welbevinden als goed beoordeelt en de zorg van goede kwaliteit is.”